Skip to content

Най-подходящото веган мляко за кафе

Откриването на най-подходящото мляко в кафето е може би най-трудният експеримент, който някога сме правили. Основната причина е, че не всички млека отговарят на всички вкусове. Очевидно е, че има много фактори, които трябва да се вземат предвид: дали предпочитаме по-тъмно кафе или по-светъл, млечен вариант? Колко силен вкус на кафето искаме? Дали е най-добре да имаме пенлив, кремообразен завършек, както при варианта с краве мляко? Има много променливи, които трябва да се вземат под внимание, затова се постарахме да разкажем за всички тях в днешната публикация!

Преди да ви покажем всичко, което открихме, бихме искали да ви разкажем за поредица от важни съвети, които да вземете предвид, когато избирате мляко, което е най-подходящо за вашите вкусове.

ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ:

1 – Животинско мляко срещу домашно приготвено растително мляко

Има една важна концепция, която не бива да забравяме винаги, когато сравняваме растителни млека с животински, и това е фактът, че нито една комбинация (от всичките 30, които опитахме) не е точно същата като тази от краве мляко. Това означава ли, че те са по-лоши? Съвсем не! Някои от тях ще ни харесат още повече, други ще намразим, но има нещо забавно в това да опитаме всички версии, за да видим кои вкусове и текстури ни харесват най-много.

2- Домашно приготвено растително мляко срещу закупено от магазина растително мляко

Резултатите от използването на купено от магазина мляко и домашно приготвено също варират. Всички резултати от този експеримент са получени при използването на домашно мляко, приготвено с Vegan Milker. Ако има някой от вас, който все още не знае какви са разликите между домашно приготвено и купешко растително мляко, може да разгледа основната информация в тази статия: Разликите между “домашните” и “пакетираните” вегански млека.

3 – Рецепта за кафе

В света има толкова различни вкусове и предпочитания към кафените смеси, колкото и цветове. За да проведем експеримента, използвахме кафе, приготвено в италианска кафеварка, т.е. наистина силна, концентрирана смес. Това улесни определянето на най-подходящите млека, които да добавяте към кафето си. В нашия случай винаги избираме справедливо търгувано кафе, а самите ние предпочитаме сорт Арабика. За да направим напитката, използвахме следните пропорции:

 • Кафе “Cortado”: ¾ чаша кафе и ¼ чаша растително мляко
 •  Лате: ½ чаша кафе и ½ чаша растително мляко

 

4- Растителни млека + топлина

how to heat homemade plant milk up

Растителните млека са изключително чувствителни към температурните промени. Повечето от тях се разрушават при нагряване до точката на кипене. За да запазите оптималното им качество, най-добре е да ги загрявате на слаб огън, като никога не превишавате 60ºC. Имате много повече полезна информация в нашата статия “как да загряваме растителни млека, без да губим хранителни вещества”.

 5 – Малък практически речник

Ще използваме думи, които сами измислихме, за да опишем правилно всички нови текстури и вкусове!

 • Облачна текстура: физически ефект, много визуален. Получава се, когато млякото и кафето се смесят. То ще изглежда така, сякаш се е пресекло, но това не е така. Този ефект ще изчезне при разбъркване на сместа с лъжица и понякога ще се появи след това. Не представлява никакъв проблем, тъй като мътната текстура е само визуален ефект.
 • Утаяване: утаяването е често срещано явление при домашно приготвените растителни млека. При охлаждане частиците на млякото се утаяват, като образуват по-дебел слой на дъното на бутилката или чашата. Това е само визуален ефект и не оказва влияние върху вкуса или здравословните свойства на млякото, но винаги е хубаво да разбърквате млякото преди консумация.
 • Обратно утаяване: понякога млечният слой е по-плътен от кафето, така че се намира в горната част на чашата. Отново не представлява никакъв проблем, но винаги е хубаво да разбъркате млякото преди консумация.
 • Хомогенно мляко: стабилна смес от кафе и мляко без облачна текстура или утайка.
 • Пяна: малък слой мехурчета в горната част на млякото, който придава усещане за кремообразност.

След като основните понятия са ясни, нека пристъпим към работа! Беше толкова забавно да експериментираме с всички вкусни млека.

Както виждате, играхме си с много различни варианти, за да задоволим всички предпочитания, а също и да изчистим всяко ваше съмнение. Така и вие ще можете да експериментирате, за да създадете свой собствен любим вариант.

Кое е най-доброто растително мляко за кафе?

Както споменахме по-рано, растителните млека често се различават от кравето мляко както по вкус, така и по текстура. Това е причината, поради която, когато се подлагат на температурни промени, резултатите са толкова изненадващи. Ето резултатите, които получихме, когато опитахме всички възможни комбинации:

1 – Cortado с интензивен вкус на кафе

Ако сме любители на черното кафе и не бихме искали по-лека, по-слаба версия, но все пак желаем да добавим малко растително мляко, за да получим допълнителни хранителни вещества, бихме предложили мляко от зърнени култури, като оризово или овесено мляко , също и от соя. Останалата смес е хомогенна, с почти никаква утайка.

 2 – Cortado с по-млечен вкус

Ако искаме да усетим вкуса на млякото в кафето, трябва да приготвим по-слабо и по-малко концентрирано кафе. Трябва да използваме около 10 г кафе на чаша, все едно приготвяме чай.

В този случай по-вкусните млека биха били тези от ядки, като например вкусните бадемови, лешникови или орехови версии.

Всички те са по-малко кремообразни от традиционното краве мляко, но този проблем може да бъде решен, като се добавят 4 ядки макадамия (20 г) на литър. По този начин ще получим по-кремообразно мляко, а отгоре то ще има пенест слой, който върви супер добре с кафето.

Когато става въпрос за ядки, можем също така да удвоим количеството на използваните ядки (около 150-200 г за литър), за да получим по-кремообразно мляко. Според нашия опит обаче не си струва да се отделят допълнителни средства, тъй като резултатите от използването на стандартното съотношение 1:10 на ядките към млякото, не са толкова различни.

Ядковите млека, като бадемовото или лешниковото, са вкусни, но могат да доведат до помътняване на текстурата или обратно утаяване, когато са подложени на термични промени.

При бадемовото мляко например се получава крем, който трудно се хомогенизира. Това обаче не се случва с ореховото или лешниковото мляко.

Както знаете, тези слоеве крем по никакъв начин не са вредни за вашето здраве, въпреки че може да си помислите, че млякото ще се е пресекло и следователно не е безопасно да се консумира. Отново: случаят не е такъв и така или иначе може да бъде решен чрез разбъркване с лъжица.

3 – Лате с растително мляко

Когато използвате съотношение 1:1 между кафето и млякото, възможностите са безкрайни. Можем да използваме всяко растително мляко, което ни хрумне. Ето нашите любими варианти в зависимост от вида на кафето, което искаме да изпием:

3.1. Кремообразно, гъсто кафе: оризово или овесено мляко ще придаде на кафето онази гъста кремообразност, която търсим. Те също така добавят качествени въглехидрати, естествени фибри и витамини, които подпомагат здравето на нервната система. Те работят супер добре и при приготвянето на горещ шоколад, благодарение на по-голямото количество фибри.

3.2. Вкусно, ароматно кафе: ако се интересувате повече от вкуса, отколкото от текстурата, ядковите млека са за вас! Бадемовите, кокосовите, млеката от кашу са варианти, които можете да опитате!

4 – Кафе в стил макиато

Ако обичате по-голямо съотношение между млякото и кафето, вариантите, предложени в точка 3, ще са подходящи за вас. Млякото от тигрова ядка ще работи и в смеси с по-малко кафе, така че това е нещо, което трябва да вземете предвид!

5 – Растително мляко с разтворимо кафе

Всеки вид мляко се съчетава добре с лъжица разтворимо кафе!

За да обобщим, ето основните характеристики на всяко семейство растителни млека:

 • Млякото от ориз, овес или други зърнени култури прави кафето по-гъсто, по-кремообразно и с неутрален вкус.
 • Ядковите млека са вкусни, но не бива да се нагряват над 60ºC, тъй като са склонни към утаяване.
 • Соевото мляко не е особено добро по отношение на вкуса и аромата, но издържа добре на топлина и дава стабилни, хомогенни смеси.
 • Мляко от тигрова ядка: със сигурност е вкусно мляко, но е много чувствително към топлина и други фактори. Трябва да се внимава, когато се загрява домашно приготвеното тигрово мляко, за да не залепне за дъното на съда.
 • Мляко от слънчоглед, коноп и дребни семена: те придават наистина оригинален вид на кафето, но са склонни да се наслояват и да създават пенеста текстура.

ФИНАЛНО ЗАКЛЮЧЕНИЕ, СЪВЕТИ И ТРИКОВЕ

Ако смятаме, че растителното мляко не е достатъчно силно, за да промени вкуса на кафето, можем да си поиграем с различните съотношения, като променяме количеството на кафето и млякото, за да получим резултати, които ни харесват както по отношение на текстурата, така и на вкуса.

Ако искаме да направим по-концентрирано мляко, трябва да внимаваме, когато става въпрос за удвояване на количеството на някои съставки. Обърнете внимание, че този съвет работи само със соя и ядки, тъй като зърнените култури имат склонност да се държат по различен начин. Например тези съставки, които са богати на нишесте, ще направят млякото супер гъсто, когато се използват в неправилни пропорции, така че когато започвате, най-добре е да следвате проверена рецепта!

Наистина се надяваме, че тази статия е полезна за вас! Споделете с нас, ако имате още съвети или неща, които бихте искали да опитаме! Ние ще продължим да експериментираме!


Свързани рецепти

Лешниково мляко - витамини, минерали и ползи

Лешниково мляко – витамини, минерали и ползи

Растителните млека са вкусна алтернатива на млякото, която може да се използва както за кафе, така и за включване в…
Мляко от кашу - как се прави и какви са ползите

Мляко от кашу – как се прави и какви са ползите

Ядковите млека са изключително харесвана алтернатива на млякото в последните години, която се използва за добавка към еспресо или за…
Бадемово мляко - хранителни ползи и здравословни ефекти

Бадемово мляко – хранителни ползи и здравословни ефекти

Бадемовото мляко се радва на голяма популярност в последните години. Вкусно и нискокалорично, то е добра млечна алтернатива за приготвяне…

Нашите продукти

VeganMilker® ФИЛТЪРЕН ДИСК 0µ

9.99 лв.
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® ФИЛТЪРЕН ДИСК 500 µ

9.99 лв.
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® ФИЛТЪРЕН ДИСК 300 µ

9.99 лв.
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® ПЛАСТМАСОВ КАПАК

9.99 лв.
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® ДЪРВЕНО БУТАЛО

22.99 лв.
Оценено на 5.00 от 5

VeganMilker® ПЛАСТМАСОВА КАНА

19.99 лв.
Оценено на 4.67 от 5

Sale!

VeganMilker® MÜLSI

Original price was: 104.99 лв..Current price is: 94.49 лв..
Оценено на 4.95 от 5